Afl. 5: De dood gaat niemand voorbij

Dat lijkt niet zo’n bemoedigende uitspraak. De dood, daar denken we liever niet aan. Toch kleurt de dood ons leven. Soms in donkere, soms in lichte kleuren. Ik maakte het afgelopen week van dichtbij mee. Een heel oude vrouw, die na een lang leven stierf. Een wat jongere vrouw die drie weken na de diagnose hersentumor naar de hemel ging. Een jongetje van 3 weken jong, nog maar net begonnen, nooit carrière gemaakt, nooit een huis bezeten, nooit bang geweest die direct tot de Schepper terugkeerde.

We houden de dood liefst op een afstand. Er niet aan denken en je ziet wel als het zover is. Dat is de houding van veel mensen. Toch hebben we er elke dag mee te maken. Met tíjden in ons leven, pubertijd, vol-wassen zijn, mid-life(crisis), pensioen, ouder worden, sterven. En álles in ons leven is afgestemd op het feit dat het maar tijdelijk is. En heel veel in ons leven is erop gericht de dood zolang mogelijk buiten de deur te houden. Gezond eten, vitamines, gezondheidszorg, medicijnen, vaccins.

Mijn grote meester, Jezus, zegt: Vrienden, Ik zeg jullie: wees niet bang voor hen die het lichaam kunnen doden, maar daarna niets meer kunnen doen. Ik zal jullie zeggen voor wie jullie bang moeten zijn: wees bang voor Hem die, nadat Hij heeft gedood, de macht heeft om in de hel te gooien. Luister goed! Ik zeg jullie: wees bang voor Hém! Jullie weten dat vijf mussen worden verkocht voor maar twee muntjes. Maar niet één van die mussen is door God vergeten. Ook weet Hij precies hoeveel haren jullie op je hoofd hebben. Wees niet bang! Want jullie zijn belangrijker dan een heleboel mussen bij elkaar.[7]

Bang zijn is onnodig, onpraktisch en niet nuttig. Mensen kunnen ons van alles aandoen. Ziekte kan ons bereiken. Vrijheden kunnen worden beknot. Soms is dat nodig. Bijvoorbeeld bij ziekte. Thuisblijven, zieke mensen in quarantaine plaatsen (zieke mensen!), rust nemen. Maar uiteindelijk gaat alleen de Schepper van hemel en aarde, de Schepper van mijn ziel over mijn leven. Niemand anders. De overheid niet, mijn medemensen niet, zelfs ikzélf niet. Hij telt de haren van mijn hoofd en weet overal van.

Jezus zegt dan ook: “Maak je dus geen zorgen over de volgende dag. Want de volgende dag zal weer zijn eigen zorgen met zich meebrengen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.[2]

Leven in het nu, mindfulness zeggen sommigen. Maak je geen zorgen is iets anders dan zorgeloos. We zorgen voor elkaar, onze kinderen en onze toekomst. Dat is helemaal goed. Maar in het besef dat de Schepper erover gaat en we uiteindelijk allemaal naar Hem zullen terugkeren. En o ja, “ macht heeft om in de hel te gooien”. Best een ernstige tekst. Er zal ook na dít leven gerechtigheid plaatsvinden. Onze woorden en wat we doen zouden het beste voortkomen uit dát besef. We kunnen maar niet doen wat we willen, er is een grote Rechter van alle dingen, die uiteindelijk het laatste woord heeft.

Gelukkig is er redding en genade, voor iedereen die tot Hem vlucht. Maar voor hoogmoedigen, betweters, mensen die op macht en geld uit zijn is er maar één advies: Bekeer je.

Wordt vervolgd.

[1]  Lukas 12:4-7 (BB)
[2] Mattheus 6:34 (BB)

Voor de andere delen in deze miniserie volg deze link.