Deze Dagen

Het zal zijn als in de dagen van Noach.

De vlag hangt uit!

We vieren de vrijheid. Gisteravond heb ik op Faith Network een docu zitten kijken over Dietrich Bonhoeffer. Hij bleef zeggen wat hij wilde en was vrij om dat te doen. Vrij omdat zijn geest geen gevangene was van het Nazi regiem. Ze konden hem opsluiten, zijn geest niet. Hij werd opgehangen, vlak voor het einde van de twee wereldoorlog. Hij werd niet wakker in 1940, maar al jaren daarvoor. Zag het aankomen. Toen het nog ongevaarlijk leek en de massa achter de gevestigde mening aanliep durfde hij te protesteren. Het was ook een erudiete man, die hield van het léven. Stond heus niet te springen om gevangen te worden, zijn leven te geven. Reisde graag, rookte een heerlijke sigaar en dronk een goed glas wijn. Maar herkende een totalitair regiem en kon en wilde zich daar niet bij neerleggen. Mijn vlag hangt uit omdat we vrij zijn. Nog wel. Ik wil daar niet pessimistisch over doen. Elke vrijheid wordt begrensd door de vrijheid van een ander. Daarom leven we in een staat waarin we een grondwet hebben, en vele daarop gebaseerde wetten die dat verder uitwerken. Maar toch zie ik een gevaar voor de vrijheid waar anderen over mijn vrijheid willen heersen. Beslissen over mijn lichamelijke en geestelijke integriteit. In nood kan dat. Als de dijken breken is het alle hands aan dek. Die nood zie ik nu niet. Ik zie wel storm, hoog water wellicht. Maar geen dijkdoorbraak. En toch staan we nog steeds onder een noodwet die allerlei vrijheden ernstig inperkt. Kerken, verenigingen, voetbalstadions, horeca houders lijden er zwaar onder. De maatschappij is ontwricht. De kosten rijzen de pan uit. Er wordt soms openlijk toegewerkt naar een “Great Reset” waar we niet bij betrokken zijn. Ik kies ervoor om dat ook nu te zien. Waakzaam te zijn. Voor mij geldt dat de Bijbel ernaast ligt. Maar ook zonder Bijbel kun je zien dat er veel mis is. Tot 1940 ging het nog wel. Waren “alleen” de Joden niet overal welkom. Toen vielen de dominostenen. Een chaos van machtsmisbruik, moord en ellende waren het gevolg. De mens is niet veranderd. De machthebbers ook niet. Daarom hebben we ook nu een profeet als Nathan nodig, die David (NB!) confronteerde met zijn verkeerde weg:”Gij zijt die man”. En dan ging het over zijn overspel met Batseba en de onzichtbare moord op Uria. Mijn vlag hangt uit. Die vrijheid heb ik. Maar ik hang hem ook uit als een waarschuwing. Let op! Waakt! Dat we onze door God gegeven vrijheid niet verkwanselen.

%d bloggers liken dit: