Deze Dagen

Het zal zijn als in de dagen van Noach.

Wie ben ik.

Wie ben ik. Voor velen ben ik een voorganger, iemand die de weg wijst. Voor anderen weer een lastige vragensteller, iemand die kritiek heeft op maatregelen van de overheid, wantrouwen heeft naar de rechterlijke macht. Sommigen zien me als een bewogen mens, betrokken bij zwakkeren. Iemand die er niet tegen kan als er onrecht wordt gedaan. Iemand als #Baybasin onterecht levenslang zit opgesloten. Of een professor #Stapel die gegevens manipuleert en wordt uitgekotst. Alsof we zelf zonder zonden zijn. Mijn kinderen zien me als vader en mijn kleinkinderen als een opa die er voor ze is, maar ook wel druk is met andere dingen. Mijn vrouw ziet me als een trouwe, liefhebbende en soms ook wel lastige man. Iemand met een soms somber, soms bijna depressief karakter. Zelf zie ik mij – wat een rare zin – als een wisselvallig persoon. Soms vrolijk, optimistisch, maar ook dikwijls bezorgd en zwaarmoedig. Soms vol vertrouwen dat het ooit allemaal goed komt. Maar ook dikwijls bezorgd over de weg die mijn kinderen en kleinkinderen nog moeten gaan. Soms schijnt de zon en is er vakantie en een gezellig wijntje. Maar ook dikwijls is er somberheid, sleur en een verdovend wijntje. Maar wie ben ik dan écht. Ik werd stilgezet bij het wereldberoemde gedicht van Dietrich Bonhoeffer, en ik herkende mij in de gedachten van deze onvergelijkbaar moedige man:

Wie ben ik? Wie ben ik?

Men zegt mij ook
dat ik, gewend om te winnen
en evenwichtig van zinnen,
lachend mijn ongeluksdagen draag.


Ben ik dat werkelijk,
wat anderen over mij zeggen?

Of ben ik slechts dat,
wat ik weet van mijzelf?
Onrustig, weemoedig, ziek,
als een vogel in de strik
vechtend om levensadem,


Wie ben ik? Deze of gene?
Ben ik vandaag deze en morgen een ander?
Ben ik beiden tegelijk?
Voor mensen een huichelaar
en voor mijzelf een verachtelijke,
klagelijke zwakkeling?

Wie ben ik?
Eenzaam vragen drijft met mij de spot.
Wie ik ook ben, Gij kent mij,
Van U ben ik, o God! Eenzaam vragen drijft met mij de spot.
Wie ik ook ben, Gij kent mij,
Van U ben ik, o God!

Onderstaande video geeft min of meer weer waar ik me mee bezighoud. Wil je weten waarom ik deze website ben begonnen? Kijk dan even hier.


Wat is nou de waarheid.

Informatie wordt steeds toegankelijker. Waren vroeger de mensen afhankelijk van wat de priester hen doorgaf. Een preek in het Latijn. En nog wat oproepen om kuis en vrijgevig te leven in de volkstaal, na de boekdrukkunst, de komst van radio en tv en nu internet en Wikipedia en alle andere digitale media kan iedereen alles […]

Onwetendheid is geen legitiem argument meer.

Gastcolumn Peter Cirk, ex politieman en collega. 23 april 2022. Tot eind 2019 waren de meesten nog in de veronderstelling, dat we leefden in een mooie wereld waar de mensen het goed hadden.Levend in een systeem waar we in geloofden, mede door de wijze waar wij door onze ouders en grootouders het voorbeeld zagen, van […]

Het gesprek: Fabian Verheij, ondernemer & blogger

Fabian, opgegroeid binnen de Noorse Broeders, verlaat deze gemeenschap om als niet gelovige verder te gaan. Na een heftige periode in zijn leven, komt hij tijdens de corona periode erachter dat zich een duister kwaad ontvouwt over de wereld en komt hij en passant tot geloof. Een prachtige getuigenis waar Simon over in gesprek gaat […]

%d bloggers liken dit: