Deze Dagen

Het zal zijn als in de dagen van Noach.

Wie ben ik.

Wie ben ik. Voor velen ben ik een voorganger, iemand die de weg wijst. Voor anderen weer een lastige vragensteller, iemand die kritiek heeft op maatregelen van de overheid, wantrouwen heeft naar de rechterlijke macht. Sommigen zien me als een bewogen mens, betrokken bij zwakkeren. Iemand die er niet tegen kan als er onrecht wordt gedaan. Iemand als #Baybasin onterecht levenslang zit opgesloten. Of een professor #Stapel die gegevens manipuleert en wordt uitgekotst. Alsof we zelf zonder zonden zijn. Mijn kinderen zien me als vader en mijn kleinkinderen als een opa die er voor ze is, maar ook wel druk is met andere dingen. Mijn vrouw ziet me als een trouwe, liefhebbende en soms ook wel lastige man. Iemand met een soms somber, soms bijna depressief karakter. Zelf zie ik mij – wat een rare zin – als een wisselvallig persoon. Soms vrolijk, optimistisch, maar ook dikwijls bezorgd en zwaarmoedig. Soms vol vertrouwen dat het ooit allemaal goed komt. Maar ook dikwijls bezorgd over de weg die mijn kinderen en kleinkinderen nog moeten gaan. Soms schijnt de zon en is er vakantie en een gezellig wijntje. Maar ook dikwijls is er somberheid, sleur en een verdovend wijntje. Maar wie ben ik dan écht. Ik werd stilgezet bij het wereldberoemde gedicht van Dietrich Bonhoeffer, en ik herkende mij in de gedachten van deze onvergelijkbaar moedige man:

Wie ben ik? Wie ben ik?

Men zegt mij ook
dat ik, gewend om te winnen
en evenwichtig van zinnen,
lachend mijn ongeluksdagen draag.


Ben ik dat werkelijk,
wat anderen over mij zeggen?

Of ben ik slechts dat,
wat ik weet van mijzelf?
Onrustig, weemoedig, ziek,
als een vogel in de strik
vechtend om levensadem,


Wie ben ik? Deze of gene?
Ben ik vandaag deze en morgen een ander?
Ben ik beiden tegelijk?
Voor mensen een huichelaar
en voor mijzelf een verachtelijke,
klagelijke zwakkeling?

Wie ben ik?
Eenzaam vragen drijft met mij de spot.
Wie ik ook ben, Gij kent mij,
Van U ben ik, o God! Eenzaam vragen drijft met mij de spot.
Wie ik ook ben, Gij kent mij,
Van U ben ik, o God!

Onderstaande video geeft min of meer weer waar ik me mee bezighoud. Wil je weten waarom ik deze website ben begonnen? Kijk dan even hier.


Het gesprek: Bert Otten, Messiaans leraar

Simon in gesprek met Bert Otten, Messiaans leraar, spreker, publicist en voorganger. Voormalig leraar Bert Otten werd al jong door God op het pad van de Messiaanse beweging geleid. Bert heeft hierover veel geschreven en is al jaren voorganger bij een Messiaanse Gemeente in Gouda. Bert publiceert video’s op zijn Youtube kanaal. De in de […]

Afl. 7. Hoe om te gaan met jezelf in tijden van tegenslag

Afl. 7: Blijf je realiseren waarom je nú leeft Vroeger wilde ik altijd vroeger leven. De verhalen van de ridders, de scheepsjongens van de Bontekoe, de helden uit de 80 jarige oorlog, de manier waarop mensen leefden in vroeger tijden, het sprak me aan en ik kon ernaar verlangen. Tot ik me realiseerde dat ik, […]

Het gesprek: Kees van Velzen, predikant

Simon in gesprek met Kees van Velzen, echtgenoot, vader, spreker en voorganger. Voormalig hoofd nazorg van de Evangelische Omroep. Voorbestemd om carrière te maken in de racerij, werd Kees al jong door God op het pad van predikant geleid. Nog steeds liefhebber van de racerij, is Kees toegewijd predikant, preekt door het hele land en […]

%d bloggers liken dit: