De hel is noodzakelijk voor een vrije keuze. En tegelijk een onmogelijkheid bij een vrije keuze. Hoe kan je vrij zijn als er maar twee keuzen zijn en de foute keuze bestraft wordt met de hel? Nu is \”hel\” een nogal gekleurd woord, zowel vanuit de grondteksten als in het Nederlands. Is het eeuwige pijn? Een voortdurend bewustzijn van de foute keuze? Of \”de tweede dood\” een altoos \”niet zijn\”. Voor mijn gevoel is dat laatste verteerbaar. Buiten God zijn bestaat hoe dan ook niet, dus mensen die daarvoor kiezen kiezen voor de dood. Dan heeft het nog met respect te maken: mensen die (bewust) niet mee willen doen worden daartoe niet gedwongen. Er zijn nogal wat bijbelteksten die zeggen dat \”alles\” goed gaat komen. Dat is dus ook zo! Inclusief het niet zijn van hen die dat niet willen. Een onmogelijke mogelijkheid.