Vandaag dopen we zes gelovigen. Waarom nu zo\’n bijzonder ritueel. Met volwassen mensen in het water staan, ze kopje onder duwen en weer naar boven halen? Allereerst is het een prachtig symbool! Onder water is begraven worden, net als Jezus en boven water is opstaan, óók net als Jezus. Zonder woorden, in een beeld, laten we daarmee zien dat we veréénzelvigd willen worden met Hem, die onze grote Leider is, onze Heer. Gebeurt er dan ook nog \”iets\” ? Iets heiligs, sacramenteels of zo? Nee! God heeft het gezien, dat is heilig. De mensen hebben het gezien, dat is handig, ze kunnen het maar weten dat je christen bent. De geestelijke wereld heeft het gezien, dat is essentieel. Daar wordt heel goed begrepen dat je een begraven persoon niet meer kan beschuldigen van wat dan ook. Zelfs Jezus werd gedoopt. Als Hij zegt volg mij, moet het wel belangrijk zijn.