Over \”de geschiedenis van het katholicisme in noord-nederland\” Alle vijf voor een halve euro samen! Geschreven door Prof. Dr. L.J. Rogier, uitgegeven als Elsevier Pocket, zo\’n 40 jaar geleden? Noord nederland is Nederland in zijn geheel. Dat was de eerste aardige ontdekking. Noord staat tegen over Zuid, Zuid Nederland is dus België. Vervolgens is het uiterst boeiend om de kerkgeschiedenis vanuit conservatief, overtuigd RK standpunt te lezen! de feiten zien er ineens heel anders uit. Niet alleen de conclusies. Dat was mij al duidelijk. Natuurlijk noemen RK theologen de reformatie een deformatie! Dat houdt ook in dat bijvoorbeeld beeldenstormers ongeregelde bendes waren, uit op vernieling en opstand tegen het gezag. Er blijft niks over over van heldendaden van geuzen, Willem van Oranje, Luther, Calvijn. Dat dopersen en ander tuig op de brandstapel zijn gekomen is hun \”terechte\” straf. De geschiedenis in een heel ander licht! Goed om te ont-dekken dat ik ook hierin erg bevooroordeeld ben. Als je deze boekjes ergen kan krijgen of kopen, aanbevolen! Maar de belangrijkste ontdekking was toch wel mijn vooroordeel. Lees eens iets RK\’s. Helpt voor het evenwicht.