Na het lezen van het eerste hoofdstuk op internet nieuwsgierig geworden. Boek gekocht en in één adem uitgelezen. Boele beschrijft zijn weg van gelovige naar twijfelaar en weer terug. Hij omschrijft heel goed het verschil tussen gewone twijfel en existentiële twijfel. Velen komen nog niet eens aan gewone twijfel toe, maar de tweede soort zet heel je leven op losse schroeven. Is het allemaal wel zo. Bestaat God of heeft ds. Hendriks gelijk met zijn boek: Ik geloof in de God die niét bestaat. Sterk vond ik het argument dat als je niet kunt spreken van het bestaan van God je ook niet kunt spreken van het niet bestaan. God gebeurt past ook wel weer bij de God die zich presenteert als de God die \”U uit het diensthuis uitgeleid heeft\” Twijfel aan alles, zelfs existentiële twijfel is toch vruchtbaar. Ik herken veel, maar als Boele omschrijft dat we nu eenmaal kind van deze tijd zijn en dus post-modern heb ik toch wat twijfels 🙂 Ik erken voluit dat waarheid niet hoeft te passen in de definities die er ooit aan gegeven zijn. Maar de post-moderne definitie heeft ook zijn sporen nog niet verdiend. Ds. Hendriks én Andries Knevel schrijven ook een hoofdstuk. Als tegenpolen? Boele preekt weer. Alles is veranderd, dat proef ik heel duidelijk, maar ik vraag me af of er toch niet meer dan alleen het badwater is weggegooid.
Van de Kaart, Boele Ytsma