Wist u dat protesteren heel positief bedoeld is. Het woord zegt het al. Pro-test. Een getuigenis (testimonium) vóór (pro). Zo zie ik deze protesten ook. Alles wat we nodig hebben komt uit de aarde. Uit de grond of uit de zee. We kunnen heel veel. Computers maken, horloges, auto’s, medicijnen. Maar we kunnen zelf géén eten maken. Eten moet altijd groeien, léven. En als wij dus onze weilanden gaan volbouwen met zonnepanelen en windmolens gaat dat ten koste van de landbouw of van de visserij. We zijn veel afhankelijker van de aarde dan we denken. Daarom moeten we ook goed voor de aarde zorgen. Haar niet leegroven. Het milieu niet vervuilen. Helemaal eens. Maar daarbij moeten boeren en vissers altijd prioriteit hebben. Hoe kleiner we hun werkgebied maken hoe moeilijker het wordt onszelf van eten te voorzien. Boeren uitkopen omdat zij niet voldoen aan stikstofnormen die zeer discutabel zijn en volgens velen zelfs absurd laag is oneerlijk. Niet de juiste weg. Verbeter de aarde en begin bij jezelf. Betaal de boer een eerlijke prijs. Geef hem (of haar!) de ruimte. Ik zie zoveel gebeuren waarvan ik vind dat het heel anders kan. Op gebied van energie (kernenergie bv.) Op gebied van recht en orde (verdwenen kinderen, ernstig misbruik) , oorlog en vrede (de oorlog in de Oekraïne is gecompliceerder dan we denken). De wapen industrie, de Big Pharma, en ga maar even door. We hebben een dolgedraaide economie. Alles moet twenty4seven open en bereikbaar zijn. Ik wil het en ik wil het NU! God zei ooit dat we elke week een dag moesten rusten, elke zeven jaar een sabbatsjaar en elk vijftigste jaar een “great reset”, het jubeljaar. Ik denk dat we een sterke leider nodig hebben om dat te bewerkstelligen.  Leider met een hoofletter. Ooit komt Jezus Christus terug om vanuit Jeruzalem over deze wereld te regeren. Tot die tijd worden wij geroepen om te doen wat goed is. Voor de aarde zorgen, zeker. Maar ook voor weduwen, wezen, armen, gevangenen, kortom elkaar lief te hebben. En de boeren dan? Geef ze de ruimte. Praat mét ze en niet over ze. Als je niet gehoord wordt word je boos. Iedereen. Ook de boeren. En daarom laten ook zij heel goed merken dat ze vóór zijn. Voor een goed, milieuvriendelijk boerenbedrijf, waaruit we voedsel mogen verwachten. Voor redelijke prijzen. Ik ben Pro-Boer.