Gastcolumn Peter Cirk, ex politieman en collega.

23 april 2022.

Tot eind 2019 waren de meesten nog in de veronderstelling, dat we leefden in een mooie wereld waar de mensen het goed hadden.
Levend in een systeem waar we in geloofden, mede door de wijze waar wij door onze ouders en grootouders het voorbeeld zagen, van goed studeren, hard werken en sparen voor je toekomst.
En de politiek, ach we wisten allemaal wel dat het “mooie polderen” vaak handjeklap is, waar de ene hand de andere wast.
Maar toen corona om de hoek kwam en de overheid zich ineens enorme zorgen maakte om onze gezondheid en alles gratis aanbood, ondersteund door geldverslindende reclames op Tv en radio, gingen er toch bij een groot aantal mensen de rode vlaggen omhoog.
Kijk, in 2014, had ik al mijn eerste vraagtekens bij de afbraak van onze democratie, toen de vervolging tegen Wilders werd ingezet. Ongeacht wat je van de man vindt, is het tenenkrommend om te zien, hoe politie en justitie een sturende rol nam in het verzamelen van en het oproepen tot het doen van aangiften.
In het vervolg daarop werden de geruchten steeds sterker dat de Minister van Justitie, in de persoon van dhr. Opstelten zich tegen het OM ging aan bemoeien in deze zaak, waar ik in mijn blog (2018) van de Scheiding der machten dieper op in ga.
Maar terug naar 2020. Ik zag op TV een zogenaamde corona PCR test uitgevoerd worden en zag die stok bij iemand tot aan zijn pijnappelklier naar binnen ging. Op dat moment was ik overtuigd dat hier iets niet klopte.
Ooit als je iets wilde weten, moest je of een dikke encyclopedie in huis,hebben, of informatie bij instanties vandaan halen, waar de kennis was. Maar gelukkig leven wij nu in een tijd waar je nagenoeg ALLES kunt vinden via de ons ter beschikking staande social media.
Zoeken, vinden en bevestiging zoeken, of dat wat je tot je neemt, wel klopt. Dat is wat de afgelopen 2 jaar, heel veel mensen gedaan hebben en die met ondersteunend bewijs kwamen op zaken, welke vraagtekens oproepen. Al in 2020 kwamen er zaken aan het licht waar men in Den Haag nerveus van werd en kwam de verwevenheid van overheid en mainstream media pijnlijk zichtbaar aan het licht..
Het begon met het framen van mensen die niet mee wilden doen met het lijdzaam volgen van de propaganda van de overheid. We noemden hen wappies en complotdenkers en teckelde daarmee gelijk “het open debat”, want je gaat natuurlijk niet debatteren met complotdenkers.
Om te voorkomen dat iedereen zich achter de oren begon te krabben, worden zaken op internet zoekmachines ook creatief aangepast. Dat is het “voordeel” van informatie op het internet….. zo aangepast. Wat in een boek geschreven staat, ligt vast en dat is een stuk lastiger. Als je dan de bevestiging van bijvoorbeeld een middel zoekt, dat op internet als veilig, of juist gevaarlijk bestempeld wordt en je slaat een ouderwetse Encyclopedie open, dan kun je nog wel eens verrast worden.
Maar laten we terug gaan naar het ongekende “kop in het zand” gedrag van de gemiddelde Nederlander. Ik was toch in de veronderstelling dat dit een volkje betrof dat zich geen knollen voor citroenen laat verkopen. Een slim volk dat het gevecht met het water, al decennia in haar voordeel beslecht. Als het om waterwerken gaat, werkelijk op eenzame hoogte staat in de wereld. De gouden eeuw, de VOC, ik laat het maar buiten beschouwing voor ik tere zieltjes raak.
Nou, daar twijfel ik de afgelopen 2 jaar steeds meer aan. Ongelofelijk hoe volgzaam, goedgelovig men is, zonder ook maar enigszins kritisch te kijken naar wat hen wordt voorgeschoteld, met common sens.
Dan zijn er de mensen die wel de moeite nemen om die “vreemde zorgzaamheid” van de overheid eens onder de loep te nemen. Helemaal top, want dan ga je onderbouwd de discussie in zoals wij dat vooralsnog gewend waren en dan? BAM! De deksel op je neus! Wat jij inbrengt, doet helemaal niet terzake, want we willen niet naar jou luisteren. We noemen jouw gewoon complotdenker of nog beter Wappie. Einde discussie. Kop dicht!
Men heeft er geen tijd voor, want men is druk met in de rij staan voor de teststraat, zodat men het daarna weer druk kan hebben met de vakantie plannen!
Zelfs nu, na ruim 2 jaar, zou je denken dat men door allerlei opkomende bewijzen uit oa WOB verzoeken wel wakker en kritisch wordt. Inderdaad zijn er mensen die langzaam hun ogen openen, maar het gros slaapt, nee, leeft rustig verder.
Het meest pijnlijke is te moeten constateren is dat die beroepsgroepen, die de kennis hebben, die het buikgevoel hebben of zaken kloppen, die ons moeten beschermen, zoals artsen, verpleegkundigen, politiemensen, Justitie, braaf meebuigen, of moet ik zeggen, onderdanig buigen, in wat er de afgelopen 2 jaar over de wereld is uitgestort.
Hoe is het mogelijk dat onze politie, geen onderzoek start, naar de toeslagenaffaire, vol met ambtsmisdrijven, of naar de kinderen die tengevolge daarvan uit huis geplaatst zijn en niet meer bereikbaar voor ouders?
Of een onderzoek naar de geruchten van grootschalig kindermisbruik in het hogere echelon?
Iedereen met een geweten en een gezond verstand, moet toch in elke vezel van zijn lijf, elke vezel, voelen, weten, vermoeden of overtuigd zijn dat er geen reet klopt, van wat er over ons wordt uitgestort.
Nee, iedereen die zegt ik wist het niet, kan dit in deze tijd, met alles wat er naar buiten is gekomen en ook is uitgekomen, niet meer en nooit meer als legitiem argument gebruiken.

Peter Cirk