Dat was de slogan van de Romeinse keizers.  Als je het volk tevreden wilde houden en niet in opstand laten komen, moest je zorgen dat ze het goed hadden.  Echt niet alleen brood, maar overdaad.   Overdadige luxe, maaltijden, huizen, economische voorspoed. En daarbij de spelen. Het kon uiteindelijk niet gek genoeg. Gladiatoren die zich – letterlijk – doodvochten voor de ogen van 50.000 toeschouwers in het Colosseum van Rome. Maar soms ook gewoon uitvoeren van executies. Misdadigers, waaronder natuurlijk christenen, voor de wilde dieren gooien en spannend kijken wat er gebeurde. Een stierengevecht was er een borduurkransje bij. Bloed moest vloeien.

En nu? Geen brood en geen spelen. Het schijnt dat het Nederlands elftal is begonnen aan een zegetocht. Mag er al publiek bij? Als je in het café gaat kijken moet je om 22 uur weg. Dan gaat de tent dicht. Dat moet. Geen plezier, geen vermaak, houd afstand, zet een masker op, houd je aan de regels (Is dat een nieuwe slogan? Ik kwam het vandaag diverse keren tegen!).

De hogepriesters van de Nieuwe Wereldorde doen het anders dan de romeinse keizers. Maar die hadden dan ook nog geen 3, 4 en 5g.  Totale controle was moeilijker dan nu. We laten ons nu leiden door angst, opsluiten in onze eigen arena’s als schouwspel en bruikbaar speelgoed voor de leiders van de Nieuwe Wereldorde.

Dat gaat ons niet voorbij. Ook in Nederland zijn daar mensen als onze premier Rutte en mevrouw Kaag en nog vele anderen nauw bij betrokken. De plannen van dhr. Klaus Schwab staan openlijk beschreven in zijn boek over COVID19 als kans voor een Great Reset. Dat is geen complot, want complotten worden geheim gehouden. Dit kan iedereen lezen, maar bijna niemand doet het.

Christenen in de tijd van de keizers hadden een gebed om een stil en rustig leven te mogen leiden. Ze baden voor de keizer, maar ze waren wel burgerlijk ongehoorzaam. Bijeenkomsten die niet mochten werden in de catacomben, ondergronds gehouden. Ze waren niet bang om te sterven, of in ieder geval waren ze bereid om te sterven. Jezus deed dat immers voor hen.

Mondkapjes af? Samenkomen met 100 man dichtbij elkaar? Als het aan mij lag zou ik het doen. Maar het ligt niet aan mij. Het ligt bij de oudsten van de gemeentes. En die respecteer ik zoals dat ook van mij door de Bijbel zelf wordt gevraagd.

Er zijn verschillende verantwoordelijkheden, gezagskringen. Ik en mijn huis, de oudsten en de gemeente, de winkelier in zijn winkel, de overheid in dit land. En soms botst dat. Dan is het worstelen met God en je geweten. En soms dus ook met de overheid.