Wat is vrijheid? In Handelingen 12 lezen we dat zowel Jakobus als Petrus gevangen worden genomen. Voor beiden is gebeden door de gemeente. Jakobus wordt onthoofd en Petrus wordt bevrijd (op nogal wonderbaarlijke wijze). De biddende gemeente gelooft het niet, ze denken dat het zijn \”geest\”is die voor de deur staat. Wie is er nu vrij, de Noord Koreaanse broeders en zusters, die gevangen en gedood worden om hun geloof of – bijvoorbeeld – de Nederlandse christenen, die vrij zijn om te doen wat ze willen. Eten drinken en vrolijk zijn…als je maar geniet…? Vrijheid zit in je hart! Als Jezus antwoordt aan Pilatus dat hij geen macht zou hebben als het hem niet door Zijn Vader gegeven zou zijn gaat Hij wel aan het kruis, maar is toch niet alleen vrij, maar ook de Bevrijder. Je bent niet vrij als je niet gekruisigd wordt, je bent vrij (in je hart) als je God lief hebt bóven alles, zelfs boven het genieten.