De demissionair minister president Mark Rutte houdt blijkbaar de touwtjes nog strak in handen. Renske Leijten (SP) die samen met Pieter Omtzigt (CDA) de toeslagenaffaire onderzocht tweette dit vandaag. Waarom vraagt geen enkele journalist zich af hoe het kán dat Rutte zo’n macht heeft. Niets daarover op de TV, in de krant (en ja, ik lees ook een gewone krant, meerdere zelfs, waaronder te TROUW).

Hoe is het mogelijk dat zo’n doctrine blijft bestaan. Dat doet hij niet alleen! En ook niet alleen met de VVD. En zelfs niet alleen met “de coalitie”. Op de één of andere manier heeft hij mensen onder controle en blijven ze doen wat hij zegt. Is het ordinair baantjesjagerij? Wil niemand de kans laten lopen een stapje hogerop te komen? Zijn politici en ambtenaren bang voor hun “hachje”?

Dat speelt vast en zeker een rol. Omhoog likken en omlaag trappen is een beproefd instrument. Maar érgens houdt dat op. Schiet dat te kort. Wat wéét Rutte van “mensen”, van politici, van ambtenaren.

Een bekend fenomeen bij kindsoldaten is om een kind aanwezig te laten zijn bij een moord, een verkrachting, iets ernstigs. Ze hoeven het nog niet eens zélf gedaan te hebben, maar hun aanwezigheid – dikwijls met een video – is genoeg om te het zwijgen op te leggen. Erger nog, om ze mee te laten doen.

Het kan van alles zijn. Macht, geld en seks zijn de drie belangrijkste instrumenten van de bovenlaag. Op alle drie gebieden kan een ambtenaar, een politicus gefilmd zijn. Of afgeluisterd. Of zelfs maar verdacht worden van zoiets. Let op, je kán uitstappen. Je móet uitstappen.

Hoe kan het dat een man als Baybasin al 26 jaar van zijn levenslange gevangenisstraf uitzit in de PI van Lelystad (op dit moment). Voor het aanzetten tot moord. Op vervalst bewijs, zie daarvoor de boeken van prof. Ton Derksen. U leest het goed, het áánzetten tot moord. En de moordenaar van Pim Fortuijn dan? Wat wist hij van “mensen” dat hij zo snel weer vrij was en de rechterlijke en politieke macht om zijn vinger windt. (Is hij al geëmigreerd bijvoorbeeld?).

Wat is het verband? Mensen weten dingen van mensen. Baybasin zit vast op verzoek van Erdogan (toenmalig burgemeester van Istanbul) en Erdogan weet dingen van politici en hoge ambtenaren in Nederland. En rechters en ambtenaren en politici weten weer dingen van anderen en zijn zelf ook niet allemaal onkreukbaar.

De politiek is een slangenkuil. Vol slangen, waarvan de hoofdslang in het Paradijs de mens al vriendelijk voorloog. Dat gaat maar door. Het is wachten op een Great Reset. Niet die van Schwab. Maar die van de God van de Bijbel. Wel belangrijk aan welke kant je dan staat of stond.