Waakzaam zijn. Als burgers van een land, als vader in een gezin, als leden van de gemeente van Christus. Waakzaam is oplettend, wakker zijn. En waarom opletten? Omdat er in feite een oorlog gaande is. Wereldwijd en altijddurend. De Grote Oorlog, die begonnen is door God. Hij was de eerste die zei:”Ik zal de mens en de slang (satan) tot vijanden maken, in oudere termen:”Ik zal vijandschap zetten”. Misschien hebben we te lang gedacht dat er na de twee wereldoorlog altijddurende vrede zou blijven. Zeker na het einde van de koude oorlog, het wegvallen van de muur. Zo zijn we in slaap gesust en merkten we niet dat onze tegenstander, de satan, rondgaat als een brullende leeuw, zoekend wie hij zal verslinden. En vergeet niet, als de leeuw zijn prooi besluipt brult hij juist niet, is hij onzichtbaar. De wereld wordt bedreigd door de geest van de Anti-Christ. Hij is erop uit het gezag over te nemen en de liefde voor God en uiteindelijk tot elkaar onmogelijk te maken. Hij is namelijk een principiële en dus ook heel slimme leugenaar en op dezelfde manier een moordenaar. Als je waakzaam bent leg je de Bijbel naast de ontwikkelingen. Als je waakzaam bent geloof je niet alles wat de overheid en de krant en de TV je vertellen, maar ga je na of het wel klopt. Ben je op je hoede voor een onverwachte aanval. Laat je je niet in slaap sussen. Ik hoop en bid dat kerken weer waakzaam worden!