Een meevaller van 3 miljard euro. Ik weet niet wat u zich daarbij voorstelt, maar ik eigenlijk helemaal niks. Wat is nou 3 miljard? En zeker als het over geld gaat. Daarom heb ik het eerst maar eens gedeeld door 4 miljoen. Dat is het aantal huishoudens wat we in Nederland hebben. Ik moest wel even nadenken met hoeveel nullen je mailjard en miljoen schrijft, maar goed, het rekensommetje leverde een getal van 750 euro op. Niet gering. Het betekent gewoon, dat als je de hele meevaller over de hele bevolking verdeelt – per huishouden wel te verstaan – we allemaal een extraatje hebben met sinterklaas van zo\’n 750 euro. Ik denk voor de meesten van ons een welkome aanvulling op het decemberbudget. Maar goed, mijn methode zal op voorhand wel te simpel zijn. Ergens anders hoorde ik dat eerlijkheid en politucus zijn niet samen kunnen gaan. Als dat waar is zou het voor de hand liggen dat we helemaal geen 3 miljard over hebben, maar dat het alleen maar een trucje is om op die manier je eigen politiek te kunnen verkopen. Ik doe niet mee met die algemene beschuldiging, alhoewel ik het een vreemde zaak blijf vinden. Zoveel geld over hebben, waar we vervolgens met z\’n allen nauwelijks iets van zullen merken. Betrouwbaarheid en doorzichtigheid, transparantie, zouden hier wel zo lekker zijn. In de kerk is het ook niet altijd even doorzichtig. De kerk wordt bevolkt door gewone mensen, die ook heel dikwijls allerlei bijbe­doelingen blijken te hebben. Dubbele agenda\’s noemen we dat. Dat betekent niet dat mensen twee keer zoveel tijd of dagen in hun agenda hebben, maar dat er twee verschillende dingen in hun agenda staan, zodat je nooit weet waar je echt aan toe bent. In de kerk spreken we elkaar daar wel op aan. Waar doe je het nu voor, voor God, voor je naaste of voor jezelf. Voor God is dan natuurlijk het meest juiste antwoord, wat dan ook dikwijls wordt gegeven. We noemen dat principieel. Voor je naasten kan ook wel. Dan heet het `barmhartigheid of naastenliefde en dat staat ook wel mooi op onze hemelse cv en vergroot tevens het aanzien van onze broeders en zusters. Voor mezelf is meestal het juiste antwoord maar het wordt zelden gegeven. Dat zet ons niet in een goed daglicht, dus laten we het maar zo. Voor God, voor mijn naaste. Er wordt wat leed veroorzaakt uit naam van God. Onze principes veroorzaken veel pijn. Ok, bij christenen zie je nooit zelfmoordaanslagen uit naam van God en voor God, maar wel heel dikwijls geestelijke en emotionele broedermoord. Voordat we de heren politici onder schoffelen vanwege hun vermeende kwalijke praktijken moeten we doen wat Jezus zegt: Kijk naar jezelf. Haal eerst de balk uit je eigen oog en dan de splinter uit het oog van Balkenende. Goed lezen wie de spinter heeft en wie ook weer de balk. Als we daar eerlijk over worden kon God wel eens heel dichtbij komen. Dat is soms ontluisterend, maar ook altijd verheffend. God is barmhartig en genadig en groot van goedertierenheid. Dat kun je van zijn kinderen niet altijd zeggen.