Hij was ooit de derde meest machtige persoon binnen TPLF, een communistische extremistische partij in Ethiopië. Vanaf 1990 staat deze partij al op de lijst van terroristische organisaties, opgesteld door de Verenigde Staten, De ‘’Global Terror database”.

Human Rights Watch schreef in 2010 een rapport hoe ontwikkelingshulp zoals voedsel en bemestingsmiddelen werden weggehouden bij de Amhari. De Amhari  kregen geen noodhulp in het ziekenhuis. Aids medicijnen werden weggehouden, waardoor in deze regio veel meer mensen aan aids overleden. Hij, ja hij was in die tijd inmiddels Minister van Volksgezondheid en direct verantwoordelijk voor deze beslissingen. Ook waren er in 2010 volgens Human Rights Watch 2 miljoen Amhara mensen verdwenen.

https://www.hrw.org/world-report/2010/country-chapters/ethiopia

(Wereldrapport 2010, HRW)

(PS de meeste HTTPS-adressen waar Humen Right Watch naar verwijst zijn van internet verdwenen….)

Daarvoor, in 2007, heeft hij als minister van Volksgezondheid een enorme cholera-uitbraak verborgen gehouden, terwijl de United Nations ter plaatse positief getest hadden op cholera. Internationale organisaties werden echter verboden om deze uitbraak als een cholera-uitbraak te bestempelen en moesten het ‘’water diarree’’ noemen.

https://www.theguardian.com/world/2007/feb/22/ethiopia

In 2012 werd hij minister van buitenlandse zaken en begon met het arresteren en vervolgen van journalisten en politieke opponenten in zijn land. Sommige westerse journalisten kregen zelfs de doodstraf.

Toen er vanwege een politieke beslissing in Ethiopië een opstand uitbrak, omdat 15.000 etnische minderheden hun land en huis kwijtraakten aan de overheid, werd deze opstand zeer gewelddadig neergeslagen. Er werden 70.000 mensen gearresteerd en meer dan 600 mensen gedood volgens Human Rights Watch.

https://www.bbc.com/news/world-africa-39619979

Na zijn aanstelling als WHO leider, nomineerde hij, ja hij onmiddellijk Robbert Mugabe, verantwoordelijk voor 20.000 moorden in Zimbabwe, als goodwill ambassadeur van de WHO.

Ethiopië scoorde volgens de Human Freedom Index in 2018 zo belabberd, dat ze een van ’s werelds grootste mensenrechten schenders zijn. Hij, ja hij was hier als minister -op z’n minst- mede verantwoordelijk voor. Al in 2016 was de noodtoestand in Ethiopië afgekondigd. Deze noodtoestand zorgde voor massa arrestaties, vele mishandelingen en martelingen en het onderdrukken van grondrechten. Uiteraard zijn hierdoor ook weer talloze mensen in Ethiopië gestorven of vermoord.

https://www.hrw.org/world-report/2018/country-chapters/ethiopia

(Wereldrapport HRW 2018)

En deze hij, deze hij, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kort Tedros geheten en directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, ontvangt op 24 mei 2024 een eredoctoraad van de Rijks Univeristiet Groningen.

Wat mij betreft een doctoratus honoris causa uitgereikt aan een prominente misdadiger en mensenrechtenschender.

Willem Grünbauer